skip to Main Content
Gratis proefweek

Judoles geheimen en weetjes

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

judo-geheimenbrief

Een brief voor de judoka en zijn of haar ouders vol geheimen en weetjes over Judo en de Judoles.

Wat jullie moeten weten

Omdat het Judo uit Japan komt is het vanzelfsprekend dat je wel eens Japanse benamingen tegenkomt. Een judozaal bijvoorbeeld heet een DOJO (dit is de plaats die je NOOIT met je schoenen aan mag betreden, de mat die in de dojo ligt heet een TATAMI en je judopak noem je een JUDOGI (niet meer vergeten hoor).

The New Gentle Way regels..

Dat je je tijdens de judoles netjes moet gedragen en geen grote mond mag hebben tegen elkaar en tegen de Sensei (de meester) hoort iedereen natuurlijk te weten. Dit zijn niet de enige regels die er zijn in het judo. In het volgende stukje kun je lezen waar je op moet letten voordat je begint met de judoles. Als je een echte judoka wilt zijn, moet je je ook gedragen als een echte judoka.

Respect

Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect. Ten eerste beloof je aan elkaar op deze manier dat je elkaar niet expres pijn gaat doen. Ook beloof je dat je elkaar gaat meehelpen om zo het beste uit jezelf en de ander kan halen. Rei is de vertaling uit het Japans voor het maken van een groet, het betekend zoiets als het laten zien dat er volledig vertrouwd wordt op degene waarmee je oefent.
Niet alleen aan het begin van elke oefening maak je een buiging, als de meester Mate heeft geroepen dan sluit je je oefening of wedstrijdje af met een buiging, we noemen dit afgroeten.

Hygiene
Handen en voeten..

Een judoka kun je herkennen aan zijn HANDEN en VOETEN. Zijn NAGELS zijn net als de rest van zijn lichaam, lekker schoon. Hiermee wordt bedoeld: kortgeknipt en zonder vieze zwarte randen. Lange nagels zijn net scheermesjes en kunnen andere judoka’s makkelijk verwonden. Als je toevallig last van wratten of eczeem hebt, moet je een schone sok tijdens de judoles dragen. Zo voorkom je dat je je voet pijn doet en het is voor jezelf en voor anderen een heel stuk frisser. Bovendien weten de andere judoka’s dat je iets hebt aan je voet en dat ze daar dus voorzichtig mee moeten doen.

Je haar..

Lang haar hoor je in een vlecht of staart te doen. Dit zorgt ervoor dat niemand je per ongeluk aan je haren trekt als ze je vast willen pakken en het zorgt ervoor dat je eigen haren niet voor je ogen hangen (dit is een beetje lastig judoën)

Sieraden..

Tijdens de judoles is het niet toegestaan sieraden te dragen. Aan ringen en horloges zitten vaak scherpe randjes. Hieraan kun je jezelf en anderen makkelijk pijn doen. Ook gaan kettinkjes en armbanden makkelijk stuk tijdens een judopartij. Om te voorkomen dat je het kwijtraakt kan je al je ringen, kettingen en horloges het beste thuis laten of in een kluisje op de sportschool doen.

De Judobanden en je judopak..

Het Japanse woord voor de judoband die je om hebt, is OBI. Er zijn verschillende kleuren band te behalen namelijk: De WITTE band, de GELE band, de ORANJE band, de GROENE band, de BLAUWE band, de BRUINE band en de ZWARTE band (die heeft je meester). Naast de banden zijn er ook nog slippen, deze banden en slippen moet je zelf verdienen en er goed je best voor doen..
Door de judotechnieken te leren begrijpen kan je banden of slippen behalen. Deze banden en slippen kan je verdienen op het judo-examen. Dit examen wordt 2 keer per jaar gehouden. Bij het behalen van een nieuwe kleur band krijg je je diploma uitgereikt. Als je extra goed je best doet, kan het zelfs tussendoor gebeuren dat je er eentje extra verdient.

Je judopak..

Je JUDOGI dient altijd schoon te zijn. Tijdens de judoles ga je door het harde oefenen meestal zweten, zorg ervoor dat als je thuiskomt je je JUDOGI uit je tas haalt om te kunnen luchten. Als je heel erg gezweet hebt of als je pak vies is, laat je hem natuurlijk meteen wassen zodat je de volgende keer weer fris op de mat staat. En wat je zeker nooit mag vergeten, is dat je niet van huis gaat in je JUDOGI maar vanuit de kleedkamer naar de DOJO loopt en je altijd je slippers of sokken moet dragen vanwege de HYGIËNE.

In de kleedkamer..

Als je de kleedkamer binnen gaat hoor je je rustig te gedragen. Andere kinderen pesten is streng verboden maar ook hard praten of schreeuwen hoort daar zeker niet bij. Spullen van anderen laat je natuurlijk netjes liggen/hangen.

Voor de les..

Voor dat de les begint is de grote dojo leeg, het betekent niet dat je daar dan alvast kan beginnen met je judo/activiteiten. Je wacht rustig en netjes af tot de les gaat beginnen. Op deze manier heeft niemand last van je en hou je je netjes aan de regels. Zorg ervoor dat je niet vergeet je pasje te gebruiken voordat je gaat beginnen met je les.

In de dojo..

In de DOJO moet je je natuurlijk altijd netjes gedragen. Een van de belangrijkste dingen hier is dat je altijd goed naar je SENSEI (de judomeester) luistert. Alleen dan kan je later een goede judoka worden. Aan het begin en aan het einde van de judoles gaan alle kinderen netjes op een rij aan de kant van de mat zitten om een buiging te maken. Dit is de Japanse manier om iedereen gedag te zeggen.

(gedrags)Regels

1 Elkaar geen pijn doen, niet pesten en geen ruzie maken.
2 Niet hard door elkaar heen praten (zo hoor je je Meester niet meer).
3 Niet zomaar uit de DOJO lopen (dit moet je eerst aan je Meester vragen).
4 Niet te laat in de les komen (hierdoor mis je belangrijke aanwijzingen en stoor je de andere judoka’s).

Judoteam Burning Heart

Voor de prestatiegerichte leerlingen heeft The New Gentle Way ook een afdeling wedstrijdjudo met de naam Judoteam Burning Heart. Om deel uit te maken van de wedstrijd(gerichte)groep moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste willen wij zien dat je altijd het goede voorbeeld bent in je eigen (gewone) judoles. Bedenk goed dat er kinderen tegen je op kijken als je bent uitgekozen voor het judoteam. Voor de wedstrijdtrainingen geld dat je daar altijd bij aanwezig bent, natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je ziek bent of echt niet kan, maar afzeggen omdat je geen zin hebt, dat kan natuurlijk niet. Wanneer je geselecteerd wordt voor wedstrijden dan gaan wij er van uit dat je daar dan ook aan mee doet. De grote talenten die (nog) meer willen kunnen extra trainen bij topjudo utrecht, vraag meester Stijn er maar eens naar..

Judovideo Klokhuis
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Andere blogartikelen